Jangan Permainkan Islam Dalam Politik

Friday, July 10, 2009 ·


KUALA LUMPUR, 9 Julai – Kenyatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahukan pertandingan secra sihat berlangsung pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri N.41 Manek Urai disambut baik oleh pemimpin PAS yang turut melahirkan hasrat sama.

Namun demikian, janji tersebut hanya ungkapan manis di bibir sahaja lantaran tindakan para pemimpin tertingginya yang terus-terusan melemparkan tuduhan dan fitanah kepada UMNO dan BN sekalipun mereka sendiri tahu kenyataan yang sebenarnya.

Dalam kempen terbarunya di Chuchoh Puteri, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat terus menjadikan UMNO sebagai sasaran kempennya dan menuduh UMNO amal ajaran sesat sebagaimana pertubuhan al-Arqam dan ajaran Ayah Pin.
Sememangnya ini bukan kali pertama tuduhan dan fitnah sedemikian dilemparkan malahan UMNO juga pernah dilabel oleh para pemimpin PAS seperti kafir, munafik dan pelbagai lagi caci-maci kata nista.

Namun demikian, apa yang lebih penting adalah penilaian sendiri terhadap apa yang berlaku malah secara waras lihatlah sendiri bagaimana kedaan sebenar Islam yang direalisasikan antara PAS dan UMNO.

Tidak cukupkah tragedi sembahyang jemaah dua imam, suami isteri berlainan fahaman politik bercerai-berai dan tidak menziarahi jiran sekampung sama ada kematian atau kenduri, sebagai contoh, semuanya itu jelas merupakan kesan daripada ‘kiasan’ takfir Haji Hadi kepada UMNO.

Bagaimana pula dengan kenyataan dibolehkan berkawan dengan syaitan, umat Islam dibenarkan mencarut dan bersekongkol dengan DAP lantas melenting pula apabila soal perpaduan ditimbulkan.

Sesungguhnya, pengukuran Islam bagi PAS amat mudah, malah hanya dengan mengenakan jubah dan lilit serban di kepala maka akan nampaklah bahawa mereka lebih Islam dari yang lain.

Sememangnya, apa guna dari segi luaran nampak berlagak alim, bangga dengan ilmu yang ada akan tetapi hati dan lidah penuh dengan sifat mazmumah, penuh dengan nista seolah terlupa di akhirat kelak lidah menjadi kelu lantas anggota lain yang berbicara.

Bukan sekadar berkata tanpa fakta dan berhujah tanpa kata-kata sebaliknya kepincangan dalam kepimpinan PAS ini sendiri turut diakui oleh ahli-ahlinya.

Pada Muktamar PAS lalu juga, pelbagai hujah dan saranan termasuklah suara para perwakilan yang mewakili akar umbinya mahukan PAS kembali ke idealogi asal parti tersebut.

Menyusur kembali apa yang berlaku, ada antara perwakilannya sendiri yang menyelar tindakan PAS pusat kerana gagal berpegang kepada prinsip khususnya berkaitan isu akidah dan hasrat mewujudkan sebuah negara Islam.

Hal ini dikatakan semakin ketara apabila PAS mengadakan sekutu dengan pakatan pembangkang lain yang secara jelas menentang idealogi Islam.

Dilaporkan ada antara perwakilannya yang mengganggap usaha PAS terhadap idealoginya sebagai gagal lantaran terlalu menjaga hati rakan sekutu dalam pakatan campuran hinggakan sanggup mengenepikan gerakan perjuangannya sendiri.

Malahan, salah seorang perwakilannya turut mempersoalkan kenapa kini barisan kepimpinan PAS sendiri gagal untuk menyelesaikan isu-isu akidah yang dibuat sambil lewa seperti melepas batuk di tangga.

Jika dahulu PAS pernah melarang pengikutnya makan makanan yang disediakan oleh orang-orang UMNO, hari ini PAS berubah wajah. Mereka bukan setakat hanya makan semeja dengan DAP sambil bergelak ketawa tetapi juga turut menyokong parti terbabit, berdiam diri dalam isu azan dan tulisan jawi sehingga ketua muslimatnya pernah dirakamkan memeluk erat wakil rakyat DAP yang disabitkan dengan kesalahan gambar lucahnya.

Kalau dahulu PAS dengan lantangnya menentang keras penerbitan Bible dalam Bahasa Melayu, hari ini PAS bukan setakat angguk bersetuju malah turut membenarkan ‘God’ atau tuhan di dalam Bible digantikan dengan perkataan Allah.

Sumber: http://umno-online.com

1 comments:

Anonymous said...
November 20, 2009 at 4:18 PM  

wahai org2 islam dalam umno....janganlah kamu2 semua ini memperkatakan tentang islam..sedaNGKAN PEMIMPIN2 KAMU PAKAI TUDUNG TAPI NAMPAK AURAT.LIHATLAH ISTERI PM,DAN KETUA WANITA.JIKA KAMU SEMUA BENAR2 INGIN SAMA2 MEMPERJUANGKAN AGAMA ISLAM...PERBETULKAN DULU PERKARA2 YANG WAJIB...SEDARLAH KAMU KERANA KAMU2 INI ADALAH IKON.......WASSALAM...

Pesanan Anda


Nama Anda
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]

Laman Blog Dibangunkan Oleh ABAiT

Status Admin

Najihah Bte Hj.Abdul Malek
Biro ICT Wanita Umno Bah.Jasin

Info Online

Lagu Tema Umno

Bicara WanitaKami Di Sini

Post Terkini

Komen Terkini

My Blog List

Pendaftaran Online

Pendaftaran Online
Klik Gambar

Site Sponsors