Tiga Faktor BN Boleh Diterima Rakyat Di Manik Urai

Friday, July 10, 2009 ·

KUALA KRAI, 6 Julai - Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed berkata beliau yakin Barisan Nasional (BN) akan diterima oleh penduduk di Manik Urai berdasarkan tiga faktor utama.

Faktor-faktor itu, ialah kelebihan calon BN berbanding calon Pas, sokongan daripada penyokong wakil rakyat Pas yang terdahulu di Manik Urai dan perubahan yang sedang dilakukan oleh kerajaan BN di peringkat nasional, katanya kepada pemberita selepas proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Manik Urai di SMK Sultan Yahya Petra 1, di sini hari ini.

Pilihan raya kecil itu pada 14 Julai ini melibatkan pertandingan satu lawan satu antara calon BN dan Pas.

Mustapa, yang juga pengarah jentera pilihan raya kecil BN Manik Urai, berkata calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat, adalah bekas seorang pegawai Kesedar, manakala lawannya Mohd Fauzi Abdullah dari Pas adalah seorang pemborong ikan.

Bagi faktor kedua, katanya, wakil rakyat di situ sebelum ini, Ismail Yaakob daripada Pas, yang meninggal dunia pada 22 Mei lalu, mempunyai ramai pengikut peribadi yang mungkin mengalihkan sokongan mereka kepada BN.

“Satu lagi faktor ialah penduduk Manik Urai akan menilai perubahan di peringkat nasional. Ini akan beri tiupan semangat kepada kita,” kata Mustapa, merujuk kepada perubahan pada pucuk pimpinan negara yang diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata apa yang lebih penting pada masa ini ialah jentera parti perlu bekerja keras meyakinkan pengundi terutama pengundi atas pagar.

“Ini bukan kerusi mustahil (untuk BN menang) dengan syarat semua kerja keras,” kata Hishammuddin.

Seorang lagi Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata Tuan Aziz mempunyai kelebihan dalam pengurusan berdasarkan pengalamannya selaku pegawai Kesedar.

“Saya yakin beliau akan diterima baik oleh pengundi. Masalah yang dihadapi pakatan pembangkang di beberapa negeri yang diperintahnya juga mungkin menjejaskan keyakinan pengundi,” katanya.

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin pula berkata pergerakan itu akan bekerja keras untuk memastikan kemenangan calon BN, terutama dalam mengembalikan sokongan golongan muda.

“Tuan Aziz selain merupakan anak tempatan, adalah Ketua Pemuda Umno Kuala Krai dan ini memberi kelebihan kepada jentera Pemuda untuk bekerja dengan lebih gigih lagi,” katanya.

Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata rakyat kini dapat menilai bahawa Pas lebih banyak beretorik daripada membangunkan negeri dan kawasan yang diwakili parti itu.

“Dalam tinjauan Wanita di Manik Urai, mereka (pengundi) telah menyatakan sudah bosan dengan cara Pas mentadbir dan membuat janji kosong semata-mata,” katanya.

Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan yakin Tuan Aziz bakal mencatat kemenangan kerana calon BN itu diterima rakyat di Manik Urai.

- BERNAMA

0 comments:

Pesanan Anda


Nama Anda
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]

Laman Blog Dibangunkan Oleh ABAiT

Status Admin

Najihah Bte Hj.Abdul Malek
Biro ICT Wanita Umno Bah.Jasin

Info Online

Lagu Tema Umno

Bicara WanitaKami Di Sini

Post Terkini

Komen Terkini

My Blog List

Pendaftaran Online

Pendaftaran Online
Klik Gambar

Site Sponsors